TikTok bone guy: wie is jonsbones en is het ethisch om botten te verzamelen?

TikTok bone guy: wie is jonsbones en is het ethisch om botten te verzamelen?

Een TikToker verkoopt menselijke botten - mensen vragen zich af of het ethisch is.

Jon Ferry is de oprichter en CEO van JonsBones . Hij noemt het bedrijf een toonaangevende leverancier van medische menselijke osteologie en beweert dat de botten op verantwoorde wijze worden gewonnen. Op de website verkoopt hij menselijke botten, variërend van $ 20 tot meer dan $ 6.000. Hoewel men kan begrijpen waarom de medische wereld baat zou hebben bij de studie van menselijke botten, roept het toch vragen op. Sommigen vragen zich af of de menselijke resten van Ferry echt ethisch verantwoord zijn. Anderen merken op dat bij de handel in menselijk bot vaak gebruik wordt gemaakt van overblijfselen van inheemse volkeren of mensen uit ontwikkelingslanden die geen toestemming hebben gegeven.

Wat is menselijke osteologie?Menselijk osteologie is de wetenschappelijke studie van de structuur en functie van het menselijk skelet.

Wie is Jon Ferry, ook bekend als @jonsbones?

Ferry raakte geïnspireerd om in de osteologie te stappen toen hij nog een kind was nadat zijn vader hem een ​​muisskelet had laten zien. Hij ging naar de Parsons School of Design. Later stichtte hij JonsBones om osteologie te destigmatiseren waarvan hij beweerde dat het geassocieerd was met het concept van de dood en als taboe werd beschouwd. Het bedrijf heeft als doel menselijke botten te bieden aan iedereen, van opvoeders tot kunstenaars.

hoe oud is tana mongeau

Ferry heeft momenteel 459.000 TikTok-volgers.

De bottencollectie van Ferry

@jonsbones

Reageer op @itsmeteddybear05 Hey allemaal leuk je te ontmoeten! Stel gerust al je vragen als je opmerkingen hebt, ik neem de tijd om ze te beantwoorden!

♬ Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra) – Gotye – Franse uiendip

In de VS is er geen federale regelgeving tegen het bezit, de verkoop of het bezit van menselijke osteologie, dus het is volkomen legaal, Ferry uitgelegd .

wizgear magnetische ontluchterbevestiging

Zijn uitleg leek de zorgen van veel TikTokers echter niet weg te nemen.

ibraheem_ma

#steek met @jonsbones #antropologie #ethiek #botten #stoffelijk overschot nog een keer #geneesmiddel

♬ origineel geluid – Ibraheem

De vraag […] gaat niet over de legaliteit van de situatie, het gaat meer over de moraliteit, de gebruiker @ ibraheem_ma reageerde in a video- . Want of je nu de botten hebt gekocht, of ze zijn geschonken, of dat ze op een andere manier zijn verkregen, de vraag die iedereen bezighoudt is nog steeds: van wie zijn die botten? Waarom heb je ze? Waarom waren hun botten te koop en/of te ruilen?

@the_northernskald

@jonsbones #inheems #indigenoussápmi # sap

♬ origineel geluid – DragonscaleAudio

Sápmi-maker @ the_northernskald merkte op dat Ferry overblijfselen verkocht van Sápmi-mensen die inheems zijn in Scandinavië. De beschrijving bevatte ook een smet met betrekking tot de groep.

Ik ben benieuwd waar je de schedel vandaan hebt, want als de schedel is van waar ik denk dat hij is, moet hij worden teruggebracht zodat hij door de juiste kanalen kan gaan en hier op de juiste manier begraven kan worden, op het grondgebied van Sápmi. Het is niet oké voor jou om zo te blijven, zij zei . Het is hoogst illegaal, walgelijk en respectloos jegens het Sápmi-volk.

Is de handel in menselijk bot ethisch?

In de jaren 1700, Britse medische scholen vereist skeletten om studenten te onderwijzen. Als een manier om wetten over de verboden grafroof te omzeilen, kwamen de meeste van die overblijfselen uit India. Kort daarna werd India de bron van veel van de menselijke botten in het Westen. Het land verbood echter de export van menselijke resten nadat een dealer was betrapt op het verkopen van 1.500 kinderskeletten. Velen geloofden dat handelaren waren moord of grafroof om de botten op te halen. China nam vervolgens de handel over totdat het in 2008 de export van menselijke botten verbood.

Er is echter nog steeds een bloeiende ondergrondse markt waar menselijke resten met snode middelen worden verkregen en over de hele wereld worden verkocht. Veel mensen geloven dat botverzamelaars en verkopers zoals Ferry aanmoedigen deze onethische praktijken door onnodige vraag te creëren.

In de VS vandaag de dag de handel in en verkoop van menselijke botten is legaal l met uitzondering van enkele staten. De verkoop van Indiaanse overblijfselen is volledig illegaal volgens de Native American Graves and Repatriation Act (NAGPRA).

Menselijke resten kunnen echter ethisch worden gewonnen in de medische sector als ze dat zijn gedoneerd met toestemming van de persoon.

Ferry reageert op terugslag

@jonsbones

De beste manier om te leren is door vragen te stellen, dus laat het ons weten als je er nog meer hebt!

houtskool gezichtswas voor acne
♬ Winter / Chill / R & B_No517 – tafel_1

Ferry gaf toe dat de meeste van zijn botten uit India, China en Rusland komen. Hij zei dat een groot deel van zijn collectie uit India afkomstig was van mensen van de lagere kasten die werden beschouwd als de onaanraakbaren van de samenleving.

Het fundamentele probleem is dat in de afgelopen 100 jaar meer dan 60.000 schedels zijn verscheept naar Europa, het VK en Amerika en dat niemand de verantwoordelijkheid daarvoor opeist, Ferry zei .

wie vond me leuk op tinder android

Veel mensen zijn ontevreden over de rationalisatie van Ferry omdat er in 2021 meer ethische paden zijn voor medische professionals om botten te verwerven.

@bonesandbotany85

@osteolaurgy @jonsbones mijn kijk op privécollecties van menselijke resten en het verkopen van botten voor winst Deel I

♬ origineel geluid – Robyn Wakefield Murp

Ik denk dat wat @jonsbones doet hoogst onethisch is, assistent-anatomieprofessor en bioarcheoloog Robyn Wakefield Murp zei in een video- . Menselijke resten mogen nooit worden verkocht. Er zijn legitieme, ethische manieren voor instellingen en onderzoekers om menselijke lichamen te verkrijgen voor onderzoek en dat is door middel van programma's voor het doneren van kadavers.

De controverse geeft internetveteranen flashbacks naar Tumblr

Volgens Mashable herinnerde de reactie sommige oude internethistorici aan een vermeende bottendief die opriep om overblijfselen van begraafplaatsen in Louisiana te stelen en te verkopen in een incident dat nu bekend staat als Boneghazi .

Het werd vervolgens nagesynchroniseerd de laatste goede meme van 2015 . Elke internetgeneratie zal zijn eigen botcontroverse hebben, zo lijkt het.

De Tumblr-botdief is een voorbeeld van wat ik verafschuw en probeer te bestrijden binnen de industrie, vertelde Ferry aan Mashable. We werken aan het behoud van osteologie, zodat toekomstige generaties ervan kunnen leren. Deze stukken zijn geen decoratie, het zijn leermiddelen en dienen een zeer belangrijk doel.

Getgrassroots is nu beschikbaar op Apple News — volg ons hier !

Als je dit verhaal leuk vond, lees dan over deze TikToker die zenuwachtig was door haar ongeluk met online winkelen .