Reed Bmore maakt een statement met zijn wire art

Reed Bmore maakt een statement met zijn wire art

Toen hij opgroeide, reisde de Baltimore-draadkunstenaar Reed Bmore veel met zijn vader, die op dat moment bij de marine diende. Om de tijd te doden, maakte hij paperclips recht - een hobby die hij beschreef als een raar, niche-ding dat ik als kind deed.

Maar toen Reed - wiens echte naam Jon Struse is - naar het Maryland College Institute of Art ging voor design en architectuur, werd dat tijdverdrijf al snel een serieuze interesse.

rechte tiktok vs alt tiktok

Ik wilde iets tastbaars met mijn handen in plaats van voor een bureau te zitten en de hele dag noedels te doen en alleen maar schema's op te stellen en [sic] te maken en zo, vertelde hij Getgrassroots.In de loop der jaren heeft Reed, nu 28 jaar oud, uren besteed aan het beeldhouwen van alles van papieren vliegtuigjes naar telefoons , terwijl ze kunstwerken maken die ook verwijzen naar de popcultuur. Bij verschillende gelegenheden heeft hij draad gedraaid om personages te maken van Pokemon en Alice in Wonderland, hangend boven telefoondraden of onder verkeerslichten. Hij maakte zelfs een stuk voor EDM DJ Bassnectar.

Ondanks het bedrag dat hij heeft ontvangen van zowel fans als beroemdheden, gelooft Reed dat zijn meest impactvolle - en doelgerichte - stukken die zijn die een menselijke verbinding bevorderen of doordachte gesprekken aanmoedigen. Zo haalde Reed eerder dit jaar de krantenkoppen voor zijn sculptuur van Elia McClain, een 23-jarige zwarte man in Aurora, Colorado, die vorig jaar stierf nadat de politie hem in een wurggreep had gezet. Het beeld hing vlak bij de Colorado State Capitool, waar het lof heeft gekregen van collega-kunstenaars in Denver voor zijn boodschap.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door REED bmore (@reedbmoreart)

Het raakte een andere snaar voor mij toen ik het stuk aan het maken was, gewoon omdat, weet je, helemaal uit Baltimore, het iets was in termen van een verhaal dat, weet je, ik, uit solidariteit, kon relateren aan mensen die waren halverwege de VS, zei Reed. Het is echt een super tragisch verhaal, weet je, dat tenzij … we er niet over praten en het onder het tapijt wordt geveegd, het helaas zal blijven gebeuren.

Als Aziatische Amerikaan die het grootste deel van zijn leven in Baltimore heeft doorgebracht, is Reed geen onbekende in verhalen over politiegeweld tegen de BIPOC-gemeenschap en de beladen relatie die de Aziatische Amerikaanse en zwarte gemeenschappen hebben. Zo is anno 2015 25-jarige Freddie Gray werd gearresteerd door de politie van Baltimore voor het bezit van een mes en stierf vervolgens in een politiebusje, onthulde een onderzoek. Zijn dood leidde tot weken van intense protesten en plunderingen van bedrijven (waarvan sommige in Aziatische handen waren), waardoor de gouverneur van Maryland, Larry Hogan, gedwongen werd tijdelijk de Nationale Garde binnen te halen.

Ik denk dat het belangrijkste dat ik als artiest heb geleerd [in die tijd is dat] het er niet echt toe doet hoe je daarbuiten bent of hoeveel promotie je [hebt], zei Reed. Wat je ook creëert en op deze aarde zet, het heeft een omgekeerde reactie, wat er ook gebeurt, hoe groot of klein de afdruk ook is.

Als reactie op de opstanden van dat jaar hing Reed een draadsculptuur van een kinderdemonstrant als teken van solidariteit met de Black Lives Matter-beweging.

Ik denk dat ik in die tijd een positieve reactie wilde hebben en gedachten wilde creëren, en, nogmaals, een katalysator voor een gesprek wilde zijn, zei hij. Hoe graag ik ook wil dat mensen aan mijn kunst denken - of als je een artiest bent, wil je dat ze echt resoneren met je kunst - het is alsof wat je wilt dat ze ervan afnemen, waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen is ... ik wil dat mensen er gewoon een beetje meer om geven.

Hoewel Reed - die Baltimore Magazine ooit de... Banksy van Baltimore – heeft zijn draadkunst gebruikt om de publieke dialoog te bevorderen, hij heeft ook geklaagd over de manier waarop straatkunst in het algemeen is gecommercialiseerd als een marketinginstrument. Ooit gezien als vandalisme, wordt straatkunst steeds vaker gebruikt om buurten verfraaien - een trend die Reed een beetje misselijkmakend noemde.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door REED bmore (@reedbmoreart)

Het laat je zien wat er gebeurt als het kapitalisme achter een creatief idee gaat staan ​​en het een beetje vervormt, en een visie vervormt, zei hij. Het is een soort tweesnijdend zwaard ... Kunst is omwille van de kunst. En zodra het een marketingstandpunt begint te worden, wordt het echt s****y. Geld zit in de weg.

In andere gevallen waarin kunstenaars hun werk hebben gebruikt om de aandacht te vestigen op raciale onrechtvaardigheid, hebben sommige mensen, vooral Instagram-beïnvloeders, hun zaak geminimaliseerd door te proberen hetzelfde te doen en zich bezig te houden met performatief activisme.

Ik worstel de hele tijd met dit soort dingen: het performatieve aspect van mensen die uit de kast komen, zei Reed. Ik denk dat als we ons concentreren op de positieve aspecten daarvan, het gemakkelijk kan worden omgedraaid om die mensen in ons team te krijgen, om mensen daadwerkelijk samen te brengen voor een bepaald doel.

De afgelopen weken heeft de draadkunstenaar het hele land doorgereisd - van Baltimore tot San Diego, waar hij momenteel verblijft - en mensen van alle achtergronden ontmoet. Zijn reis heeft in veel opzichten zijn benadering van kunst geïnformeerd, zei hij.

goedkope waterdichte winterlaarzen voor dames

Ik heb een beetje van sommige dingen in Amerika geproefd, door de panhandle van Texas te gaan, naar Denver te gaan, door blauw te gaan, door rode staten te gaan, zei hij. En van nature zijn [deze] mensen goede mensen. Het zijn [hun] woorden en hun opvoeding die ons scheidt.

En gezien het gespannen politieke klimaat dat is gevolgd sinds de verkiezing van president Trump in 2016, hoopt Reed dat zijn kunst mensen bij elkaar zal blijven brengen.

Ik denk dat ik als straatartiest veel geld heb gehad om mijn kunst daar te plaatsen zonder mijn fysieke steun om daar te zijn om het uit te leggen, zei hij. Maar ik denk dat we ons op een duidelijk keerpunt bevinden, waar alle gemeenschappen achter deze bewegingen staan ​​en naar binnen kijken om deze vooroordelen te vinden die we in onszelf hebben en onze omgeving heeft ons geleerd.

Als je dit verhaal leuk vond, bekijk dan dit verhaal op een graffitikunstenaar die innovatieve neonmuurschilderingen heeft gemaakt in Londen.