Dana St. Amand verandert het gezicht van messmeden

Dana St. Amand verandert het gezicht van messmeden

Dana St. Amand zegt dat het minst interessante ding over? haar is dat ze een transvrouw is.

Wat ik echt probeer te doen met de inhoud die ik publiceer, is gewoon een bestaande transpersoon laten zien, vertelde ze aan Getgrassroots. Zoveel van het zien van transmensen in de media of het horen over transmensen in het nieuws, het is allemaal zo gefocust op ons trauma ... [Ik] concentreer me op het zijn van een vreugdevol persoon die toevallig trans is, die in het verleden wat dingen heeft meegemaakt, maar het maakt niet uit, want ik ben nu gelukkig.

Wat St. Amand gelukkig maakt, is het maken van zwaarden.Als je denkt aan een messensmid of een smid, denk je meestal aan een man die met een hamer heet metaal op een aambeeld slaat. Maar de realiteit van het proces is veel gecompliceerder.

@danaistrans

Ik heb op de dag 3 zwaarden en een hamer gemaakt

♬ Spel voorbij! – Harris Cole

Dat is ongeveer 10 procent van onze laatste baan, legde St. Amand uit. Wat we doen [als lemmetsmeden] is, we doen de algemene vormgeving bij het aambeeld in de smidse, en dan brengen we dat naar de slijper en doen een heleboel afwerkingswerk - het afwerken van het vormwerk.

De specialiteit van St. Amand is om haar afgewerkte stukken eruit te laten zien alsof ze met de hand zijn gemaakt. Er zijn hier en daar kleine onvolkomenheden waar ze van houdt, en die haar klanten - die ze samenvatte als chef-koks die goede messen nodig hebben, heidenen die messen willen voor rituelen en queer mensen die zwaarden willen om hun partners voor te stellen - ook van houden.

Mijn vreugde komt van doen wat de f*** ik wil, specificeerde ze.

Haar slogan - beroemd gemaakt door haar TikTok - is Wees homo, maak zwaarden, een spel op de oude uitdrukking, Wees homo, doe misdaad , waarvan ze vertelde dat Getgrassroots een uitdrukking was die ontstond in de tijd dat gelijkheid in het huwelijk niet werd gelegaliseerd - de misdaad is houden van wie je wilt.

Hoewel huwelijksgelijkheid sinds die tijd ver is gekomen, wordt de smedenwereld nog steeds zwaar gedomineerd door hetero, blanke mannen. Dus St. Amand beschouwt het als een voorrecht dat ze de ruimte en tijd had om haar vaardigheden te leren en de tools te verwerven om zwaarden te maken.

@danaistrans

Fijne maandag vanuit mijn rommelige winkel

♬ Zacht - Astro

Ik denk dat het een slechte dienst voor mij zou zijn om [vaardigheden] niet terug te geven aan de ondervertegenwoordigde mensen die anders niet de mogelijkheid zouden hebben om ergens heen te gaan en deze dingen te leren, zei ze. [Het] kan een hele uitdaging zijn om erin te komen, omdat er deze patriarchale normen op dit gebied zijn.

Een voormalige studente waarvan St. Amand zei dat ze haar opviel, was een piepklein, niet-binair persoon die eruitziet alsof je ze over het achterhek zou kunnen punken. Deze student was een van de beste die St. Amand ooit heeft gezien, en ze konden als geen ander met een hamer zwaaien, wat bewijst dat, zoals de meeste gebieden die worden gedomineerd door blanke mannen, er ook ruimte is om voor anderen te worden uitgehouwen.

Alleen al het afbreken van deze muren van deze valse patriarchale regels rond genderidentiteit en rond het werk dat je wel of niet kunt doen, is iets heel waardevols dat ik kan doen om terug te geven aan mijn gemeenschap, zei St. Amand.

St. Amand voegde eraan toe dat ze haar eigen gemeenschap heeft gevormd van trans, niet-binaire smeden en messensmeden die allemaal verbonden zijn via sociale media.

Ik denk dat het vaker voorkomt dan we zouden beseffen, en het is gewoon niet super bekend bij het publiek, omdat veel smeden en messmeden, althans in mijn eigen ervaring, behoorlijk introvert zijn, zei ze. We schreeuwen niet per se van de daken over onszelf. We willen gewoon onze dingen maken en verder gaan.

St. Amand groeide op in Manhattan, Kan., en raakte aanvankelijk in de zwaarden omdat haar ouders zouden lezen de hobbit en Lord of the Rings aan haar. Ze werd al op jonge leeftijd ondergedompeld in de fantasiecultuur - het diende zelfs als een ontsnapping toen ze haar genderidentiteit in twijfel begon te trekken - en ze begon enkele jaren voordat ze officieel uit de kast kwam als hobby te smeden.

Het was door dit proces van het creëren van iets nieuws van iets anders - verschillende stukken nemen en leren hoe ze in elkaar passen om te creëren wat ik wilde dat het was - dat ik in het reine kon komen met veel van de repressie die ik voelde groeien en veel van deze gevoelens die ik niet begreep, zei ze.

Maar uiteindelijk is smeden gewoon iets dat St. Amand gelukkig maakt.

Hoe kwam ik op het punt waarop ik een soort dikke huid heb over hoe andere mensen mijn trans-identiteit behandelen en dit alles? zij vroeg. Ik ga uiteindelijk gewoon f *** it zeggen en mijn leven leiden.

Doneer aan St. Amand's GoFundMe hier om haar te helpen haar winkel uit te breiden en een ruimte te creëren waar mensen van alle achtergronden kunnen komen leren.

Als je dit interview met plezier hebt gelezen, bekijk dan het gesprek van Getgrassroots met de eerste transatleet die deelnam aan een NCAA Division 1 herenteam.